logo

Η ιστορία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας σε ένα μοναδικό λεύκωμα

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΝΟΜΟY ΚΑΒΑΛΑΣ
ΕΔΡΑ  ΚΑΒΑΛΑ
ΟΔΟΣ  Δαγκλή 19 (  2510/223782-226515  FAX  231000 Τ.Κ.  65403
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΑΡ.  ΕΓΚΡ.  ΑΠΟΦ.  ΠΡΩΤ.  ΚΑΒΑΛΑΣ 4/1945
ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε.

Η ιστορία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας σε ένα μοναδικό λεύκωμα

Το Λεύκωμα του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος για την ιστορική διαδρομή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας είναι μια ιστορική έκδοση που έχει παρουσιαστεί σε μια  μεγάλη εκδήλωση στις 7 Μαΐου 2023 στην Καβάλα.

Οι αγώνες και οι δράσεις του Εργατικού – Συνδικαλιστικού Κινήματος του Ν. Καβάλας στην περίοδο 1922 – 2022 περιλαμβάνουν:

Την περίοδο από το 1922 μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο (1945) στους χώρους της εργασίας  «κυριαρχεί η υποταγή» της εργασίας στην εργοδοσία . Οι ανάγκες και η δυστυχία της εργατικής τάξης κινητοποιεί την συνδικαλιστική δράση που μέσα από αγώνες και θυσίες οδηγεί την εργοδοσία και το κράτος να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας, να αυξήσει την αμοιβή των εργαζομένων και να δημιουργήσει θεσμούς  υγειονομικής και συνταξιοδοτικής ασφάλειάς τους, καθώς και τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η περίοδος μετά τον πόλεμο (1949) βρήκε το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα υποταγμένο στα κόμματα και τις κυβερνήσεις. Η χούντα το 1967 έως το 1974 εξαφάνισε την ελεύθερη δράση των συνδικάτων. Η αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος αρχίζει με την μεταπολίτευση (1974).  Μια άλλη κανονικότητα κυριαρχεί στις εργασιακές σχέσεις αυτήν την περίοδο.  Το συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα διαμόρφωσε διαδικασίες λήψης αποφάσεων συνελευσιακού τύπου που έγιναν υποχρεωτικό πρότυπο μέσα από νόμους που ψηφίσθηκαν στην βουλή μετά από σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτικών οργανώσεων (Νόμος 1264/82).  Οι νέοι νόμοι δίνουν δικαιώματα και υποχρεώσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις  που συμμετέχουν σε πολλούς θεσμούς διαμόρφωσης μακροπρόθεσμων σχέσεων και δίνοντας  κύρος  μεταβάλλουν σταθερά και ριζικά τις εργασιακές σχέσεις και την δυνατότητα ευημερίας των εργαζομένων. Η νέα αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Πολιτείας αλλά και των Εργοδοτικών Οργανώσεων για τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα στην ευημερία της Εργατικής Τάξης και της Πολιτείας αυτήν την περίοδο ποτέ δεν αφαίρεσε από την μνήμη του συνδικαλιστικού κινήματος όλα αυτά τα χρόνια πως οι αγώνες για μια καλύτερη ζωή σε μια καλύτερη κοινωνία δεν μπορούν να ανακληθούν. Πάντα οι αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος  είναι φάρος για την «κακιά ώρα» αν χρειαστεί.

Παράλληλα στην εκδήλωση τιμήθηκαν φορείς της πόλης που προσέφεραν στην 100χρονη και πλέον πορεία του Εργατικού Κινήματος στην περιοχή.

Στην εκδήλωση εκείνη τιμήθηκαν οι:

  • Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου,
  • Ο Δήμος Καβάλας
  • Η Ιατρική Εταιρεία Καβάλας

Οι φορείς της πόλης τα χρόνια εκείνα στήριξαν τους εργαζόμενους στην καπνεργασία, συνέδραμαν στην δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών ζωής, οργάνωσαν συσσίτια διατροφής, στήριξαν τους αγώνες για καλύτερες συνθήκες ζωής, ενώ οι γιατροί της πόλης με αυταπάρνηση προσέφεραν τις υπηρεσίες όταν η φυματίωση «θέριζε» τους καπνεργάτες.

 Τιμήθηκαν ακόμα ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος για την πολύχρονη συνδικαλιστική του δράση. Οι διατελέσαντες Πρόεδροι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας και οι Γενικοί Γραμματείς για τη συμμετοχή στο Συνδικαλιστικό Κίνημα του Νομού. Το Λεύκωμα προλογίζουν ο Πρόεδρος του ΙΝ.Ε. ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος αλλά και η Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας, κα Τσούτσα Σταματία.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

 

photo02

ΦΩΤΟ 1 & 2

Έκδοση λευκώματος για την ιστορία των εργατών στην καπνούπολη και προσφυγομάνα Καβάλα. Αναφέρεται στην ιστορία των εργατών και του συνδικαλιστικού κινήματος της Καβάλας από το 1922 έως 2022. Για την έκδοση συνεργάσθηκαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας, η ΓΣΕΕ και το ΙΝ.Ε. της ΓΣΕΕ. Επιμελήθηκαν την έκδοση ο κ. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος (ερευνητής – ιστορικός).


 

 photo04photo05photo06

 

ΦΩΤΟ 3, 4, 5, 6

Παρουσίαση του λευκώματος στην εκδήλωση που οργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας με το ΙΝ.Ε. ΓΣΕΕ.  Στιγμιότυπα από το θεατρικό δρώμενο  για την καπνεργασία που παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση από την κα Έφη Πριμικυρλίδου.


 

ΦΩΤΟ 7

Υποδοχή – καλωσόρισμα στην εκδήλωση της Προέδρου του Ε.Υ.Κ Ν. Καβάλας κας Τσούτσα Σταματίας προς τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. κ. Ταχματζίδη Δημήτρη


 

photo09

ΦΩΤΟ 8 & 9

Χαιρετισμός – Ομιλία της Προέδρου του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας κας Τσούτσα Σταματίας προς τους καλεσμένους στην εκδήλωση της 7/5/2023


 

ΦΩΤΟ 10

Παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής του εργατικού κινήματος της Καβάλας όπως καταγράφεται στο λεύκωμα από τον ερευνητή τοπικής ιστορίας κ. Παπακοσμά Κωνσταντίνο.


 

photo12

ΦΩΤΟ 11 & 12

Το ακροατήριο της εκδήλωσης. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Γούλας Χρήστος (Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝ.Ε. ΓΣΕΕ), Τσούτσα Σταματία (Πρόεδρος Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας), Ταχματζίδης Δημήτριος (Α΄ Αντιπρόεδρος ΓΣΕΕ), Μουριάδης Θεόδωρος (Δήμαρχος Καβάλας), Κροκίδης Ξενοφών (Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας), κ.κ. Στέφανος (Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου)


ΦΩΤΟ 13

Συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Διακρίνονται από αριστερά προς δεξιά: Μαγαλιός Παντελής (τέως Πρόεδρος Ε.Υ.Κ. Ν. Ροδόπης), Σιμιτσής Κωνσταντίνος (τέως Δήμαρχος Καβάλας & θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας), Ταχματζίδης Δημήτρης (Α΄ Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ), Φλέγκας Αλέξανδρος (Γεν. Γραμματέας ΙΝ.Ε. ΓΣΕΕ),  Γρανάς Αρχέλαος (Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων) και Τιάκας Παναγιώτης (τέως Πρόεδρος Ε.Υ.Κ.Ν. Καβάλας)


photo14

ΦΩΤΟ 14

Από τους συμμετέχοντες διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Μαμτσαδέλης Παναγιώτης (συνεργαζόμενος δικηγόρος με το Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας), Τσούτσα Σταματία (Πρόεδρος Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας), Τιμοσίδης Μιχάλης (τέως Βουλευτής Ν. Καβάλας και τέως Υφυπουργός Υγείας), Καρατζιώτης Ιωάννης (τέως Νομάρχης Καβάλας και τέως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας)


photo15

ΦΩΤΟ 15

Από τους συμμετέχοντες από αριστερά προς δεξιά: Πασχαλίδης Ιωάννης (Βουλευτής Ν. Καβάλας), Ασλανίδης Χρήστος (Γεν. Γραμματέας Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας)


photo16

ΦΩΤΟ 16

Από τους συμμετέχοντες


photo17

ΦΩΤΟ 17

Βράβευση του Προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλου Γιάννη για την πολυετή συμμετοχή και δράση του στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδος. Παραλαβή  βραβείου από τον κ. Ταχματζίδη Δημήτρη (Α΄ Αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ) λόγω απουσίας του Προέδρου κ. Παναγόπουλου.


photo18

ΦΩΤΟ 18

Εκφώνηση ευχαριστιών από τον Α΄ Αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ταχματζίδη Δημήτριο.


photo19

ΦΩΤΟ 19

Βράβευση της Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου για την προσφορά της στους πληγέντες εργαζόμενους από την φυματίωση κατά την περίοδο 1922 – 1940. Παραλαβή του βραβείου από το νυν Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανο. Την βράβευση έκανε η Πρόεδρος του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας κα Τσούτσα Σταματία.


photo20

ΦΩΤΟ 20

Εκφώνηση ευχαριστιών από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.


photo21

ΦΩΤΟ 21

Βράβευση του Δήμου Καβάλας για την προσφορά του στους πληγέντες από την φυματίωση εργαζόμενους την περίοδο 1922 – 1940. Παραλαβή βραβείου από τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη Θεόδωρο. Την βράβευση έκανε η Πρόεδρος του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας κα Τσούτσα Σταματία.


photo22

 

ΦΩΤΟ 22

Εκφώνηση ευχαριστιών από τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη Θεόδωρο.


 photo23

ΦΩΤΟ 23

Βράβευση της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας για την προσφορά της στους πληγέντες από την φυματίωση εργαζόμενους την περίοδο 1922 – 1940. Παραλαβή βραβείου από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας κ. Κροκίδη Ξενοφών. Την βράβευση έκανε η Πρόεδρος του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας κα Τσούτσα Σταματία.


photo24

ΦΩΤΟ 24

Εκφώνηση ευχαριστιών από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας κ. Κροκίδη Ξενοφών.


photo25

photo26

ΦΩΤΟ 25 & 26

Τα βραβεία


photo27

ΦΩΤΟ 27

Βράβευση του τέως Προέδρου του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας κ. Τιάκα Παναγιώτη που ήταν ο Μακροβιότερος Πρόεδρός του στην περίοδο από το 1922 έως το 2023 (1993 – 2012). Την βράβευση αντί του Προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλου που έλλειπε έκανε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ  κ. Ταχματζίδης Δημήτριος.


photo28

ΦΩΤΟ 28

Το βραβείο του τέως Προέδρου του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας κ. Τιάκα Παναγιώτη.


photo29

ΦΩΤΟ 29

Βράβευση του τέως Προέδρου του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας κ. Μακρογιάννη Ευθύμιου (2015-2018). Την βράβευση έκανε ο Α΄ Αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ταχματζίδης Δημήτριος.


photo30

ΦΩΤΟ 30

Βράβευση της τέως Προέδρου του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας κας Βαξεβάνη Αγαθονίκης (2012 – 2013). Την βράβευση έκανε ο Α΄ Αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ταχματζίδης Δημήτριος.


photo31

ΦΩΤΟ 31

Βράβευση του τέως Γενικού Γραμματέα του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας κ. Τσακώνη Δημήτρη (2003 – 2007). Την βράβευση έκανε ο Α΄ Αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ταχματζίδης Δημήτριος.


 

Εκτύπωση Email